Новини и събития

Тържеството за края на учебната година на Българското училище на острова ще се състои в събота, на 8 Юни, 2024 от 11 сутринта в White Heron Theatre! Заповядайте да се насладите на интересна програма представена от нашите ученици!

Българският Образователен Център на Нантакет посети Бостън – едно изключително, образователно пътуване! Между 29 Март, 2024 и 31 Март 2024, Българското училище от Нантакет отиде на много добре и от доста време организиран Ученически образователен и културен обмен в Бостън. Група от 36 човека, от които 22 деца и 14 доброволци, придружители предприеха това вълнуващо приключение! Основната цел на нашата екскурзия беше да посетим Българското училище в Бостън, да се срещнем с неговите ученици, учители, ментори и родители и да изкараме известно време с тях. Нашите ученици намериха нови приятели, които също ходят на училище в почивните дни. Заедно, в отбори, те изпълниха зададени проекти и имаха възможност да покажат и лични умения. Всички бяха много активни и развълнувани, задаваха въпроси и вземаха участие. Дори поиграха няколко спортни игри на двора. Кулминацията на събитието беше в представянето на прекрасни песни от нашите домакини и страхотни народни танци от нашия ансамбъл. Отседнахме в Back Bay и се разходихме в Boston Common. Насладихме се на вкусна и здравословна храна в някои от хубавите ресторанти и кафенета в района. Посетихме някои от най-селективните университети в града. Професор д-р Красимир Марчев от Northeastern University ни разведе из кампуса, показа ни сградите и съоръженията и ни разказа за академичните програми, като ни даде и друга полезна информация. Учениците имаха възможност да се запознаят с настоящи студенти на университета, които споделиха техния личен опит, проницателност и възгледи. Срещнахме се и с Професор Таня Златева, декан на MET към Boston University и Професор Владимир Златев. В една от залите на университета, те говореха за базата и програмите, обясниха за прием – процедура и процент, такси и отговориха на зададени въпроси. Бяха много мили с нас и за обяд поръчаха пица за всички. По пътя към Boston JFK Presidential Library & Museum имахме възможност да спрем и в UMass Boston и да се насладим на модерните му сгради и красивото крайбрежно местоположение. Силно вярваме, че това пътуване беше много специално и полезно за учениците. Определено спомогна за получаване на повече знания и ги мотивира да учат дори по-усърдно. Децата имаха шанс да добият важен културен и образователен опит и им беше предложена страхотна възможност да обменят идеи и интереси и да подобрят нивото си на владеене на Български език.

В деня на обесването на Апостола на Свободата Васил Левски, получихме резултати от изпита, който нашите ученици държаха към Софийски Университет за сертифициране на знанията си по Български език на 4-ти Февруари 2024. Осем деца са преминали успешно теста и получиха Свидетелства от Университета за владеене на езика! Гордеем се с тях! Изпитът отне 4 до 6 часа и се състоеше от устна и писмена част, като писмената част съдържаше три събкомпонента: слушане с рабиране, четене с разбиране и писане на текст/есе. С усилията, които децата положиха, те си извоюваха Печата за Двуезичие в Масачузец, САЩ, а резултатите които показаха са награда за труда на всички нас, учители и ръководители, ментори и родители! 🇧🇬

С настъпването на една от най-българските традиции "Баба Марта", ние от Българското училище на острова организираме благотворителен базар, на който ще имате възможност да закупите ръчно изработени, както и закупени от България мартенички за предстоящия празник. Събраната сума ще бъде дарена на училището. Нека запазим традициите и поддържаме българския дух. Базарът ще се проведе на първият етаж в сградата на училището ни:62 Center street (входът е от задната страна на сградата). Базарът ще се състои на 10-ти Февруари от 9 до 1 часа.

От 7-ми до 9-ти Октомври, 2023 Генералният Консул на България в Ню Йорк Ангел Ангелов ще посети Нантакет и Българското училище на острова! Той ще се запознае с родителите, учители и ученици, ще направи презентация, за това, което прави Генералното Консулство в сътрудничество с общността ни и ще проведе разговор с ръководството на училището за предизвикателствата и успехите в работата му. Също така може да донесе готови документи, които вече са пристигнали в Ню Йорк!

На 27 Септември, 2023 учениците се запознаха с Искрен Здравков, европейски шампион по Канадска борба за 2023. Той им разказа за пътя към успеха на един спортист, за трудностите, които среща и за успехите, които носят удовлетворение и показват смисъла! Искрен Здравков става втори на световно първенство по канадска борба през 2021. Това лято се явява и на турнир в САЩ, от който печели едно първо, две втори и едно трето място. Искрен подари две от статуетките си на българското училище и на българската общност на острова, за да мотивира и насърчи децата да се развиват, да учат и да са упорити, за да постигнат своите мечти! Беше забавна вечер! Децата играха канадска борба с него и помежду си, научиха някои техники, правиха лицеви опори, а после всички се почерпихме. 😊 Благодарим Искрен и до нови срещи!!

Учебната 2023-2024 година в Българското училище на Нантакет започва на 16 Септември, 2023. Всички родители са уведомени за разписанието и програмата! Очакваме ви с нетърпение! На Добър Час, мили ученици!

На 10 Юни, 2023 от 10:00 ч., Българското училище на Нантакет ще проведе своето тържество по случай завършване на учебната 2022/2023 година в Балната зала на White Elephant Resort, Нантакет, след което с официална церемония ще бъдат връчени Дипломи за завършен курс на обучение през учебната 2022/2023 година. Заповядайте с приятели и семейства, за да отпразнуваме деня на Българската култура, образование и писменост: Деня на Св. Св. Кирил и Методий - бащите на Българската грамотност и книжовност. Денят, който е от съществено значение за Българския език и азбуката Кирилица. Специална изненада! Децата, които работят усърдно, за да се подготвят, ще представят стихотворения, песни, танци, игри и пиеси. Ще приготвим традиционни Български ястия, за да направим празника не само за деца, но също и за възрастни. С радост искаме да поканим всеки, който има желание да се присъедини и подкрепи учениците, които полагат много усилия в подготовка и репетиция. Благодарим!!!

Коледното тържество на Българското училище ще бъде на 16 Декември, 2019, Понеделник от 17:30 ч. в The Whaling Museum. Децата са подготвили интересна шоу програма с Коледни песни, танци, стихотворения, игри и пиеси. Със специлното участие на грациозните гимнастички от Клуба по художествена гимнастика на острова. Вълнуваща Коледна изненада и традиционна българска храна!

На 3 Декември, 2019 в 17:00 ч. Българското училище на Нантакет украси Коледното си дръвче и в The Whaling Museum, Nantucket Historical Association. За орнаменти бяха използвани 150 нежни глицеринови сапунчета с розова вода, в красива форма и приятно ухание на роза. Цялата елха е облечена в гирлянди от бели и червени рози. Елхата се казва Българска роза и взе участие в тазгодишния Фестивал на Коледните елхи на Нантакет.

На 30 Ноември, 2019 в 15:00 ч. Българското училище на Нантакет украси Коледното си дръвче на Main Street. Орнаментите тази година са снимки на децата, изрязани по формата на красивия ни остров, на които децата сами написаха имената си на два езика: Български и Английски. За гирлянд използвахме бели, зелени и червени ленти, вплетени на плитка, както и лента трикольор в цветовете на Българското знаме.

От 15 до 17 Ноември, 2019, участвахме в забавно Зелено училище на Българското училище в Нантакет в Нантакет Хотел и Резорт.
Да учим, четем, пишем, пеем на Български език, да изучаваме Българска История и География, да слушаме българска музика и да танцуваме народни танци, да играем традиционни български игри, да гледаме филми на Български език. Среда, в която изцяло се говори на Български език, което допринася за подобряване нивото на владеене на езика на учениците от всички възрасти.
Цял уикенд без никакви електронни устройства и използване само на Български език!
Бонус двоен слийпоувър!
Специални благодарности на
The Community Foundation for Nantucket and ReMain Nantucket Fund, които спонсорираха този проект. www.cfnan.org/
Нантакет Хотел и Резорт за страхотно гостоприемство и безупречна грижа за гостите си. www.thenantuckethotel.com/
Lemon Press Nantucket за предоставяне на вкусна, привлекателна за деца, изискана и здравословна храна (закуски и обяд) за нашия престой. www.lemonpressnantucket.com/
Пицария Gemelle за най-добрата пица на Нантакет - безплатна, за повече от 50 човека! www.pizzeriagemelle.com/
Breeze Ресторант за специална луксозна вечеря. www.thenantuckethotel.com/dining/breeze-bar-and-cafe/
Сертифициран Йога Инструктор Хриси, която проведе йога клас за деца на Български!
По време на престоя си, засадихме и нарциси около хотела, за да допринесат за красотата на острова през пролетта и се возихме на античната пожарна.

На 9-ти Юли, 2019, трети и четвърти клас бяха поканени да участват с традиционен български танц, облечени в традиционни български носии на приема на Community Foundation for Nantucket в Nantucket White Elephant! Децата се представиха чудесно, гордеем се с тях!

На 10 Юни, 2019 от 17:30 ч. Българското училище на Нантакет ще проведе своето тържество по случай завършване на учебната 2018/2019 година в Whaling Museum, Нантакет, след което с официална церемония ще бъдат връчени Дипломи за завършен курс на обучение през учебната 2018/2019 година. Специална изненада! Децата, които работят усърдно, за да се подготвят, ще представят стихотворения, песни, танци, игри и пиеси. Ще приготвим Български традиционни ястия, за да направим празника не само за деца, но също и за възрастни. С радост искаме да поканим всеки, който има желание да се присъеди и подкрепи учениците, които полагат много усилия в подготовка и репетиция. Благодарим!!!

На 10 Април 2019, Сряда, Български Образователен Център пусна LIVE своята пролетна кампания за продажба на тениски с цел набиране на средства! Може да проследите линка, да купите тениска за Вас, Ваш приятел или роднина, за да подкрепите Българското училище на Нантакет. Носете с гордост тениската или я подарете на някого! Споделете линка с приятели на и извън острова. Целта е да се продадат 100 тениски! Тениските са налични в размери за деца и възрастни, както и за мъже и жени. Те са бели с училищното лого отпред и името, интернет страницата и мотото на училището отзад. Също така е поместено и логото на спонсорите Community Foundation for Nantucket - благодарение на грант, те помогнаха на родителите и намалиха таксата за текущата учебна година.

На 14 Март 2019, Четвъртък, от 17:30 до 19:00, Българският Образователен Центер ще вземе участие в "Международна Вечер на Културата" в училището Nantucket Intermediate School - Празник на разнообразните култури на острова: изкуство, наука, танци, храна и много други!

На 10 Февруари, 2019, Неделя, от 16:00 ч. до 18:00 ч., Българският Образователен Център ще участва в „Моби Дик Маратон“, организиран от Nantucket Historical Association, Whaling Museum: “We All Speak Moby-Dick” a Multilingual Reading Event.
През 2019 се навършват 200 години от рождението на Хърман Мелвил. Цялото общество на Нантакет ще отпразнува това с четене на „Моби Дик“.
Всички ученици от III-ти и IV-ти клас на Българското училище, както и възрастни ще четат откъси, параграфи или глави от романа на Български език.
Българското общество ще представи и изпълнение, в което прелестта и изяществото на художествената гимнастика се преплита с ритъма и духа на българския народен танц.
Гостите ще имат възможност да вкусят традиционни ястия от Българската кухня, както и от всички други националности, които ще участват в мероприятието.
Включени са и интересни занимания за децата.
Всички са поканени да присъстват!
Вход: Безплатен

Български Образователен Център ще отбележи Коледа със своето Коледно тържество в Нантакет в сряда, 12 Декември, 2018, от 17:30 в LGI залата на Nantucket High School. Разнообразни коледни песни, стихотворения, пиеси и танци ще бъдат представени от всички наши ученици. Очаква ви също така интересна празнична изненада. Ще приготвим български традиционни ястия, на които може да се насладим след тържеството. Бихме искали да ви поканим да дойдете с децата си, да се присъедините към нас и да подкрепите нашите ученици. Благодарим!

В сряда, 05 Декември, 2018, започва новата сесия БЕЗПЛАТНИ обогатяващи уроци по Български фолклорни песни и танци. Музикалните концепции са представени, използвайки традиционни Български песни, фолклор, танци и костюми. Песните се учат чрез забавни игри, за да се поощри лесната адаптация към Българския език. В класа се учи на Български и Английски език. Всички деца от Нантакет са добре дошли.
Балканска фолклорна музика, традиционни български песни и танци: еднo oчарователно преживяване за нашите деца в изобилните музикални традиции на Балканите, в българската музика, танци, култура и общество!
Моля свържете се с нас, ако имате въпроси!
Всяка сряда,
15:30 - 16:15 - за деца до 7 годишна възраст
16:15 - 17:00 - за деца над 7 годишна възраст
Location: 102 Parlor, 56 Centre Str
Инструктор: Поля Димов
Курс: БЕЗПЛАТЕН

На 25 Ноември 2018, неделя, от 11:00 учениците на Българското училище в Нантакет и техните родители са поканени да дойдат на Главната улица в центъра на Нантакет, за да украсим нашето Коледно дръвче. То се намира до Met on Main (лявата страна на улицата), същото място като миналата година. Всеки родител може да присъства на това интересно събитие и да помага и подкрепя детето си! Благодарим!

От 2-ри до 4-ти Ноември, 2018 големите ученици от Българското училище на Нантакет (III-ти и IV-ти клас) бяха на Ученически образователен и културен обмен в Ню Йорк!
Благодарим на ReMain Nantucket Fund, които осигуриха средствата за това пътуване, както и на родителите, които доброволно ни придружиха и помогнаха с организацията.
- Изкарахме един учебен ден в Българското училище в Ню Йорк „Христо Ботев“. Посрещнаха ни топло с домашно приготвена питка. Учихме заедно с тях. Урокът беше за народните будители. Участвахме в проекти, танцувахме хора с техния ансамбъл. Децата направиха нови приятели, видяха, че има и други ученици, които ходят на Българско училище и то в неделя, мотивираха се за учение! Държа да отбележа, че нашите ученици се представиха страхотно, вземаха участие, задаваха въпроси, проявяваха интерес. Докато ние бяхме в класните стаи, родителите придружители имаха възможност да се срещнат с родители на деца от Българското училище там. Някои от тях стават много рано сутрин, пътуват по над два часа, тъй като живеят далеко от училището, след което търсят паркинг минимум половин час, за да може да заведат децата си на Българско училище. Докато децата са в час, те остават в Кафетерията и общуват с други родители, защото нямат време да се връщат пак.
- Посетихме сградата на ООН и се срещнахме със съветника и асистента на постоянния представител на България за ООН посланик г-н Панайотов. Посещението на сградата на ООН е голяма привилегия за всеки, тъй като това е свързано с допълнителен бюджет, промяна в режима на охрана, засилени и изключително строги мерки за сигурност и запитване от България като страна членка към организацията. Разведоха ни в отделните зали за гласуване, показаха ни Съвета за сигурност и подаръка, който България е направила на организацията. Децата видяха главното място, където се събират най-важните представители на държавите членки, обсъждат и вземат решение по глобални въпроси, като световния мир, добрите взаимоотношения между страните и как да подобрят условията на живот на хората по света и да направят света едно по-добро място. Децата научиха от малки какво е ООН и че хората трябва да са обединени и да си помагат взаимно, за да постигат големи цели. Запознахме се с начина на работа на представителството и ролята на България в тази световна организация. Разказаха ни и за Рокфелер, който е подарил сградата на организацията.
- Бяхме в Генералното Консулство на България в Манхатан. Разпознахме го по флага, който се вее в централните части на града. Разведоха ни из сградата, срещнахме се с Българския Консул, показаха ни библиотеката, както и работните места на Дипломатите от България и ни обясниха за тяхната мисия и призвание.
- Посрещнаха ни в Българския храм в Ню Йорк и отец Петър Тотев ни даде благословението на Църквата. Всички бяхме много развълнувани.
- Разходихме се из Манхатън и видяхме Central Park, Rockefeller Plaza, Times Square, Empire State Building, 5th Ave, 9/11 Memorial and Museum, World Trade Center, Wall Street Bull, Statue of Liberty
Това пътуване беше много специално и полезно за децата и както каза Директорката от Public Schools, когато освобождавахме децата от редовното училище, за да могат да пътуват „Very exciting trip with lots of once in a lifetime opportunities for students!“. Определено спомогна за добиване на повече знания у нашите ученици и ги мотивира да учат дори по-усърдно. Децата имаха шанс да добият важен културен и образователен опит и им беше предложена страхотна възможност да обменят идеи и да подобрят нивото си на владеене на Български език.

В петък, 15 Юни, 2018 започва Фестивала на Книгата в Нантакет. За поредна година Българското училище е поканено да вземе участие в 11 сутринта. Нека всеки, който има интерес, да дойде в двора на библиотеката. Ще бъдат прочетени книжки на български език, затова е желателно голяма част от децата на нашето училище да присъстват, както и всички други деца, които са ви приятели или гости.

В петък, 16 Юни, 2017 започва Фестивала на Книгата в Нантакет. За поредна година Българското училище е поканено да вземе участие в 10 сутринта. Нека всеки, който има интерес, да дойде в двора на библиотеката. Ще бъдат прочетени книжки на български език, затова е желателно голяма част от децата на нашето училище да присъстват, както и всички други деца, които са ви приятели или гости.

На 10 Юни, 2017 от 13 ч. Българското училище на Нантакет ще проведе своето тържество в LGI залата на Средно Училище, Нантакет (LGI at Nantucket High School), след което с официална церемония ще бъдат връчени Дипломи за завършен курс на обучение през учебната 2016-2017 година. Децата, които работят усърдно, за да се подготвят, ще представят стихотворения, песни, танци и пиеси. Ще приготвим Български традиционни ястия, за да направим празника не само за деца, но също и за възрастни. С радост искаме да поканим всеки, който има желание да се присъеди и подкрепи учениците, които полагат много усилия в подготовка и репетиция. Благодарим!!!

Ще бъде открита избирателна секция на 26 Март, 2017 за Български Парламентарни избори. Искаме да насърчим всички българи да упражнят правото си да гласуват и да се възползват от предимството да направят това на Нантакет!
Необходими документи: валидна българска лична карта или международен паспорт!
Неделя, 26 Март, 7:00 - 20:00
Място на СИК: First Congregational Church, the Summer Sanctuary, 62 Centre Str

11 Март, 2017 е Ден за снимки в българското училище. Професионален фотограф ще дойде в училището, за да направи снимки и фото албум на всички класове.

Български Образователен Център с радост иска дa съобщи, че от 7-ми Февруари до 20-и Юни ще се предлага безплатен обогатяващ курс по българска традиционна музика и танци за децата на Нантакет от всички възрасти в Музикалния Център, Нантакет.
Балканска фолклорна музика, традиционни български песни и танци: еднo oчарователно преживяване за нашите деца в изобилните музикални традиции на Балканите, в българската музика, танци, култура и общество!
Моля свържете се с нас, ако имате въпроси!
Вторник (7 Фев - 20 Юни), 15:00 - 16:00
Location: 102 Parlor, 56 Centre Str
Инструктор: Гергана Нейкова
Курс: БЕЗПЛАТЕН